Winterwandeling landgoed Duivenvoorde

Vier keer per jaar worden door het park Duivenvoorde seizoensrondleidingen gegeven. Wij hebben de winterwandeling gedaan (https://www.kasteelduivenvoorde.nl/bezoek/landgoed-park/parkrondleidingen/). De wandeling was niet lang maar wel erg leuk en leerzaam. De gids weet veel over het park en het landgoed te vertellen. Eerst komen we langs het flotbruggetje. Deze brug ligt echt op het water. Vandaar heb je ook een mooi uitzicht op het kasteel.




Vervolgens lopen we langs het water met heel veel eenden. De gids vertelt dat er nog steeds eendenjachten worden gehouden. De jacht is aan veel regels gebonden. Zo mogen niet alle eenden zomaar worden afgeschoten. De kuifeend (zwart-witte veren) is bijvoorbeeld beschermd dus die mag je niet afschieten. Nadat we weer doorlopen, zien we een aalscholver hoog in de boom op de uitkijk zitten.

Waar ik me tijdens deze wandeling het meest over verwonder is de 300 jaar oude taxusboom. Wat is die groot! Je kunt er met wel 10 mensen onder staan. De gids legt uit dat het hout van de taxus rood is van binnen. Taxus is erg giftig maar vogels kunnen wel zonder problemen de bessen eten. Een stukje verder komen we een sierlijk modern bruggetje tegen (pas 5 jaar oud). De oude brug was van hout en moest worden vervangen omdat die was verrot.


Na nog een mooie wandeling door het park komen we bij de ommuurde Leidse tuin waar fruitbomen staan en een kruidentuin is aangelegd. In het voorjaar nog maar eens terugkomen als de bomen in bloei staan. Er lopen 6 trotse pauwen rond. Erg mooi om te zien.


Na afloop van de wandeling drinken we een lekkere koffie verkeerd met daarbij een tarte tartin bij het Hof van Duivenvoorde (https://www.kasteelduivenvoorde.nl/paviljoen/hof-van-duivenvoorde/).




Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos