Top Lisse - Noordelijke Bollenroute


De bollenstreek staat bekend om zijn kleurige bollenvelden. In de bollenstreek wordt geteeld op de afgegraven zandgronden achter de duinen: de geestgronden. De route loopt grotendeels over verharde paden maar de bollenvelden maken dat helemaal goed. 

Samen met een vriendin loop ik de Noordelijke Bollenroute. Deze route start officieel bij Top Lisse maar wij starten bij Kasteel Keukenhof https://kasteelkeukenhof.nl/nl/omdat daar nog genoeg parkeerplekken zijn. De vriendin waarmee ik heb afgesproken, komt oorspronkelijk uit Lisse. Daarom vind ik het extra leuk om met haar deze route langs de bollenvelden te lopen. 

De Keukenhof
We lopen vanaf het kasteel rechtdoor en komen langs de Keukenhof https://keukenhof.nl/nl/die nu jammer genoeg dicht is. Daarna zien we al snel mooie tulpenvelden. Als de tulpen voldoende zonlicht hebben gehad worden de tulpen gekopt. Gelukkig is dat nu niet het geval en staan de tulpenvelden volop in bloei. Het schijnt dat de tulpenvelden vlakbij de Keukenhof niet worden gekopt. Zo hebben de toeristen die de Keukenhof bezoeken een mooi uitzicht over de tulpenvelden.

Tulpenvelden
We volgen de knooppunten en moeten af en toe op de kaart kijken of we nog goed lopen. Naast tulpenvelden komen we ook velden met narcissen en hyacinten tegen. De hyacinten ruiken we al van verre, nog voordat we de velden zien. Het is druk met wandelaars en fietsers op de route maar het is nog goed te doen. We staan af en toe stil om een foto te maken van een tulpenveld. Het is niet altijd mogelijk om dicht bij de tulpen te komen. De bollenboeren hebben de velden goed afgeschermd om te voorkomen dat mensen tussen de tulpen foto's gaan maken. 


Lunch met uitzicht 
Halverwege de route gaan we even in de zon zitten aan de rand van een tulpenveld. Dat hebben meer mensen bedacht want het is er erg druk.  Het zonnetje schijnt heerlijk op ons gezicht. Het is best warm terwijl het maar 12 graden is. Na een half uurtje lopen we weer verder en eindigen uiteindelijk bij Kasteel Keukenhof. Daar lopen we nog een rondje rond het prachtige kasteel (uit 1862) en over het landgoed. 

Kasteel Keukenhof

Praktische informatie over deze wandeling:
De Noordelijke Bollenroute is aangegeven met wandelknooppunten en te vinden op: https://www.toproutenetwerk.nl/alle-tops/lisse.html Deze route kun je ook combineren met het laarzenpad van 6km over het landgoed Keukenhof.
Afstand: 10,7km
Begin- en eindpunt: Top Lisse, Stationsweg 59, Lisse.
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: het Tussenstation, Stationsweg 59, Lisse. https://hettussenstationlisse.nl/ Take away en er is een terras!
Verwondermoment🌄: de mooie tulpenvelden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos