Mooiste eilandwandelingen - Marken

 




In de dertiende eeuw werd Marken tijdens een storm van het vaste land gescheiden. Marken kreeg regelmatig te maken met overstromingen. Daarom bouwden de inwoners hun huizen op terpen. De terpen heten op Marken "werven". De huizen op palen, aan de rand van een werf, moesten bescherming bieden tegen overstromingen. Marken werd pas in 1957 door een dijk met het vaste land verbonden.

Vandaag heb ik met een vriendin afgesproken om te wandelen op het schiereiland Marken. Het is rustig op de grote parkeerplaats aan de rand van het dorp. We kopen een parkeerkaart bij de parkeerautomaat en lopen via een mooi bruggetje het dorp in. Het dorp ligt er rustig bij zonder alle toeristen. We kunnen dan ook rustig het dorp verkennen en komen maar een paar andere mensen tegen. Marken lijkt net een museum met al die mooie houten huisjes. Ik snap wel waarom toeristen hiernaar toe komen. We lopen door het dorp richting de haven en komen uiteindelijk uit bij het herdenkingsmonument "Watersnood 1916". Vanaf daar lopen we weer terug naar de route. 


De Bukdijk
Via de kerkbuurt komen we weer bij de haven uit. Vanaf daar lopen we een stukje over een dijk met aan de ene kant polder en aan de andere kant de Gouwzee. We gaan na een tijdje linksaf de Bukdijk op. Dit is een dijk van 2km lang. De Bukdijk had de dijk om de Markerwaard moeten worden. Die maakte deel uit van een plan om de Zuiderzee gedeeltelijk in te polderen. We lopen over smalle paadjes en komen vaak erg modderige stukken tegen. We laten ons maar door de modder glijden. Onze schoenen en broekspijpen zitten helemaal onder de modder, maar dat hoort erbij. Na 2km lopen zien we aan het einde van de Bukdijk een lichtbaken. Vanaf daar hebben we ook een mooi uitzicht op Volendam. We wandelen weer over hetzelfde smalle modderige pad terug. Ondanks de modder vonden we het de moeite waard om het stuk heen en weer te lopen. 

De Bukdijk
Het "Paard van Marken"
Vanaf de Bukdijk lopen we naar de vuurtoren van Marken ("Het Paard van Marken") uit 1700. We passeren een nieuwbouwwijk en hebben dan een prachtig uitzicht op de vuurtoren. Deze vuurtoren leek vroeger vanuit de verte veel op een paard, vandaar de bijnaam. Na vele verbouwingen is niets meer van een paard te herkennen.

We lopen verder via de dijk naar het buurtschap Rozenwerf. De huizen staan op een werf en dicht bij elkaar op houten palen om bescherming te bieden tegen wind en water. Voor de kust staan ook een aantal golfbrekers. We lopen na het eerste huis het buurtschap in en lopen door smalle steegjes er al snel weer uit. Vervolgens komen we bij buurtschap Wittenwerf en lopen vanaf daar naar de parkeerplaats.

Praktische informatie over deze wandeling:
Wandeling 2: uit de mooiste Eilandwandelingen van Nederland van Gegarandeerd Onregelmatig. Ook op www.wandelnetwerknoordholland.nl zijn diverse wandelroutes op Marken te vinden.
Afstand: 13km (zonder Bukdijk 9km).
Begin- en eindpunt: parkeerplaats bij centrum van Marken.
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: genoeg restaurants bij de haven van Marken. Jammergenoeg geen "take away". 
Verwondermoment🌄: de "werven" met kleine houten huizen.














Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos