Trage Tocht Amerongen

 


Het Amerongse bos is een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de Amerongse Berg (ca. 69 meter boven NAP). Het hoogste punt van de provincie Utrecht. Het bos bestaat uit statige beukenlanen maar ook uit bos met grove dennen. Van oudsher hoort het gebied bij het landgoed van kasteel Amerongen. In het Amerongse bos zijn veel grafheuvels gevonden.

Amerongen en Amerongse bos
Vandaag heb ik afgesproken met een vriend om te gaan wandelen bij het Amerongse bos. We lopen deze route van kasteel Amerongen maar de route kun je ook starten vanaf Top-Amerongen. We lopen eerst door het schilderachtige dorp Amerongen. De kerk en de mooie huisjes leiden ons af van de routebeschrijving. We slaan een zijstraat in en vragen ons na een tijdje af waar het restaurant is dat in de beschrijving wordt genoemd. We besluiten terug te lopen naar de kerk. Vanaf daar zien we het restaurant al snel liggen. We lopen langs het restaurant en een oud kerkhof. Daar steken we een drukke weg over om vervolgens het bos in te lopen. De vele statige beukenlanen vind ik prachtig!

Grafheuvels
We komen vervolgens uit bij een open vlakte en zien enkele paarden staan vlakbij restaurant 't Berghuis. We maken enkele foto's van de paarden en komen dan bij een grafheuvel. Deze grafheuvel is een reconstructie. De grafheuvel is helemaal ingesneden waardoor je er dwars doorheen kunt lopen. Om de grafheuvel staan palen. Dat gebeurde in de prehistorie vaker en zou ervoor gediend hebben om de dodenwereld af te scheiden van de wereld van de levenden. Er staat ook een informatiebordje bij. 

Grafheuvel

Amerongse Berg en de "Eenzame Eik"
Al snel begint dan de  klim naar de Amerongse Berg. Op de top staat een informatiezuil maar we hebben niet het idee dat we op de top van de Amerongse Berg staan. We zien alleen maar bomen en een paar mooie paden die op de top samenkomen. We lopen naar beneden via een grindpad en vervolgens weer omhoog om zo uit te komen bij de "Eenzame Eik". De eik is geplant in 1792. De eik staat precies in het midden van een cirkel met daarom heen allemaal bankjes. Vanaf de "Eenzame Eik" lopen we weer naar beneden en lopen door een naaldbos. Even denken we dat we verkeerd zijn gelopen omdat we geen fietspad kruisen maar we besluiten door te lopen. Het blijkt dat we toch goed zitten. We komen al snel bij de kruising van paden. Vanaf daar volgen we het Trekvogelpad naar Amerongen. We komen uit bij een voorrangsweg en 't Pannekoekhuis. We twijfelen of we een pannenkoek "to go" gaan halen, maar we besluiten door te lopen. 



Amerongse Bovenpolder
Via een klaphek komen we bij de Amerongse Bovenpolder. We komen in een heel ander landschap en genieten van het mooie uitzicht over de uiterwaarden. Om 15.00 uur hebben we gereserveerd voor een bezoek aan kasteel Amerongen en moeten daarom doorlopen om er op tijd te zijn.  Daardoor hebben we jammer genoeg geen tijd om de uitkijktoren te beklimmen. We komen precies om 15.00 uur bij het kasteel aan en zijn dus net op tijd om de vele kamers te bewonderen. In elke kamer staat een gids die iets vertelt over de specifieke ruimte en de geschiedenis van de familie en het huis. Een mooie afsluiting van de dag!



Kasteel Amerongen

Praktische informatie over deze wandeling:
Beschrijving van de wandeling is te vinden op: 
Afstand: 11km. 
Begin- en eindpunt: Top-Amerongen, Burgwal 6, te Amerongen.
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: restaurant Bentinck, Drostestraat 12, Amerongen. Ook "take away". www.restaurantbentinck.nl. Onderweg: bosrestaurant 't Berghuis http://www.hetberghuis.nl/
Verwondermoment🌄: de "Eenzame Eik".



Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos