Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos


Landgoed Beerschoten maakt net als landgoed Houdringe deel uit van de Stichtse Lustwarande, een gordel van buitenplaatsen tussen De Bilt en Rhenen.

We parkeren op parkeerplaats de Holle Bilt. Het is gelukkig niet heel druk dus we kunnen makkelijk een parkeerplek vinden. Het is wel koud maar er staat niet veel wind. We kiezen voor de route van 11km die is aangegeven met gele paaltjes. 

Landgoed Beerschoten
We starten op het landgoed Beerschoten en lopen eerst door de beeldentuin. Vervolgens lopen we over een bruggetje en hebben een mooi uitzicht op de kronkelende beek en Huize Beerschoten. Tot 1860 was Beerschoten een uithof (boerderij) van het vrouwenklooster in De Bilt. Na verkoop is het door verschillende families bewoond. Beerschoten werd in 1889 door brand verwoest en is daarna herbouwd in de neorenaissance stijl.


Konijnenberg en vissenkom
We lopen door een mooie bomenlaan en komen uit op de Konijnenberg. Op deze kunstmatige heuvel komen vijf lanen uit verschillende richtingen samen. Via een trap komen we bovenop de heuvel en hebben een heel mooi uitzicht over de vijf lanen. Vervolgens lopen we door een van de vijf lanen en komen via het zogenaamde paraplulaantje (loofgang van beuken waar de adelijke dames in de schaduw konden lopen) uit bij de goudvissenkom. Hier werden vroeger karpers gekweekt.


Zandverstuivingen
We lopen verder door het Panbos en komen bij de zandverstuivingen (de Kleine en Grote Sahara). We komen eerst langs de Kleine Sahara en daarna bij de Grote Sahara. In de Grote Sahara komen we de zogeheten wandelende bomen tegen. Dit zijn grove dennen waarbij het zand tussen de wortels is weggeslagen door regen en wind. Er zitten veel mensen te lunchen in het zonnetje. Wij besluiten dat ook te doen want de zon is net doorgebroken waardoor het wat warmer aanvoelt. We eten en drinken wat maar lopen snel weer verder. We lopen een paadje in waar veel mensen met honden lopen en zien eigenlijk alleen blauwe paaltjes maar geen geel paaltje. Gelukkig komen we daar snel achter en lopen weer terug naar de zandverstuiving. Nu zien we wel een geel paaltje en slaan het goede pad in. 



Landgoed Houdringe
We lopen door het Panbos met grove dennen en Heyntjeskamp (waterwingebied voor de provincie Utrecht). Via een beukenlaan komen we uit bij landgoed Houdringe. Daar staat een bankje met een mooi uitzicht op de weilanden. Er zitten al mensen, maar die staan al snel op. We hebben geluk dat we even op het bankje in het zonnetje kunnen zitten. Al snel gaan we verder want we krijgen het toch best koud na een tijdje zitten. We lopen langs een meertje en komen uiteindelijk bij een drukke weg en een parkeerplaats. Het laatste stukje lopen we door het bos weer terug naar de auto.


Praktische informatie over deze wandeling:
De wandelroute Beerschoten, Houdringe, Panbos is aangegeven met gele paaltjes. Ook is het mogelijk de wandelroute Beerschoten van 4km of de wandelroute Houdringe van 5km te lopen.
Afstand: 11km.
Begin- en eindpunt: vanaf paviljoen Beerschoten, De Holle Bilt 6, De Bilt.
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: foodtruck op parkeerplaats De Holle Bilt (bij Van der Valk hotel).
Verwondermoment🌄: stuifzandvlakte met "wandelende bomen".


Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen