Wandelroute "De Duintjes" - Speulderbos

 

Het Speulderbos wordt ook wel het "bos van de dansende bomen" genoemd. De bomen lijken door hun grillige vorm te dansen. Het is één van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Er staan sparren, knoestige groenbemoste eiken, varens en er liggen veel halfvergane boomstammen waar in de herfst paddenstoelen op groeien.

Op een mooie herfstdag maak ik deze wandeling met een vriendin door het Speulderbos. We lopen een paar 100 meter en stoppen dan al om de eerste paddenstoelen van vandaag op de foto vast te leggen. We lopen over slingerende paadjes door het prachtige bos. De bomen zijn in wonderlijke bochten gegroeid waardoor het bos op ons heel mysterieus en sprookjesachtig overkomt.

De dansende bomen
Door de bladeren die gevallen zijn, kunnen we niet altijd goed zien hoe het pad loopt. We hebben het gevoel dat we niet goed zijn gelopen en besluiten voor de zekerheid terug te gaan naar het punt waar we nog een rood paaltje zagen. Er komt gelukkig op dat moment een vrouw met een hond aangelopen die ons de weg wijst. We kunnen al snel de route weer oppakken. Gelukkig zijn de paden hierna breder en goed te volgen. De paddenstoelen blijven onze aandacht trekken en we staan dan ook regelmatig stil.


We vervolgen de route door een dicht sparrenbos waar hoge bomen in rechte rijen achter elkaar staan.  Daarna lopen we weer door loofbossen over mooie bospaden. Bij een picknickbankje besluiten we even wat te eten en drinken. Het laatste stuk genieten we nog even van de mooie herfstkleuren en de dansende bomen. 

Praktische informatie over deze wandeling:
Wandelroute "De Duintjes"
https://www.staatsbosbeheer.nl/Routes/veluwe/wandelroute-de-duintjes
Afstand: 5,8km.
Begin- en eindpunt: parkeerplaats Garderenseweg in Garderen.
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: eetcafé de Bourgondiër in Garderen.
Verwondermoment🌄: de dansende bomen en de mooie paddenstoelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos