Otterlose Zand

 

Het Otterlose Zand is een natuurgebied in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het Otterlose Zand bestaat uit eeuwenoude stuifduinen en heidevelden. 

Vandaag lopen we de route Otterlose Zand. We lopen eerst over heuveltjes door loofbos. Het zijn aardig wat klimmetjes. Dit stuk van de wandeling komt ons bekend voor. Bij de route "Otterlo kort" liepen we de paden andersom. Toch is het leuk om dit stuk nog een keer te lopen en het bos vanuit een ander perspectief te zien. 

Na de klimmetjes en smalle paden loopt de route anders en slaan we een onbekend pad in. We lopen over zandpaden en komen op een grote vlakte met stuifduinen en af en toe een naaldboom. De naaldbomen waren net gesnoeid want overal lagen bosjes takken netjes langs het pad opgestapeld. En zelfs de kruiwagens lagen netjes in rijen achterelkaar te wachten op de volgende werkdag.

Het begint te regenen maar gelukkig heb ik een regenbroek bij me die ik dan ook snel aantrek. Het begint steeds harder te regenen maar op de zandvlakte zijn niet veel bomen om onder te schuilen. We lopen richting een eenzame naaldboom en wachten tot de ergste regen voorbij is. Gelukkig duurt dat niet lang en kunnen we na 10 minuten weer verder lopen. Het uitzicht over de zandvlakte is ondanks het sombere weer erg mooi.


In de verte zien we midden op de zandvlakte een groot standbeeld staan. Het blijkt een standbeeld te zijn van Christiaan de Wet een generaal in de laatste boerenoorlog (1899-1902). Hij vocht tegen de Britten voor de onafhankelijkheid van de Boerenrepublieken in Zuid-Afrika. Wel apart zo'n standbeeld midden in het Otterlose zand. 


We zien een bankje langs het fietspad en gaan daar even zitten om te lunchen. Na een korte pauze lopen we weer verder en komen bij een loofbos. Nu met al die herfstkleuren heel erg mooi om doorheen te lopen. Opeens zien we een eekhoorn over het pad rennen en een boom in klimmen. De eekhoorn is zo snel dat ik geen tijd heb om een foto te maken. Wel erg jammer! Dit is overigens het enige dier dat we tijdens de wandelingen in het NP De Hoge Veluwe hebben gespot. Geen hert of wildzwijn gezien.


Praktische informatie over deze wandeling
Wandeling Otterlose Zand. Route verkrijgbaar bij ingang NP De Hoge Veluwe. Toegang tot het park alleen met een dagkaart (10,95 euro (2020)
Afstand: 6,1 km.
Begin- en eindpunt: ingang Otterlo (Houtkampweg 9) van het NP De Hoge Veluwe.
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: koffie en lunch to go bij Parkrestaurant (3km van de ingang dus handig om even een fiets te pakken).
Verwondermoment🌄: prachtige weidse uitzichten over het stuifzand.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos