Otterlo (kort)

 


Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is gelegen tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn. Het gebied dankt zijn status aan het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller. Zij kochten tussen 1909 en 1921 verschillende landerijen om te kunnen jagen. Voor de jacht werden Mouflons, wilde zwijnen en edelherten uitgezet. Het Rijk heeft in de jaren dertig het landgoed gekocht. Het gebied bestaat uit bos, heide, vennen en zandverstuivingen. Het park beslaat 5 procent van de Veluwe.

Samen met een vriendin ben ik een paar dagen op de Veluwe en we besluiten het NP De Hoge Veluwe te gaan ontdekken. In de ochtend bezoeken we het Kröller Müller museum met hele mooie schilderijen van Van Gogh en 's-middags lopen we de route Otterlo kort. We lopen eerst een kilometer langs de doorgaande weg in het park. Dit is niet het mooiste stuk van de route maar toch zien we genoeg moois. Er groeien heel veel paddenstoelen en de bomen langs het pad hebben mooie herfstkleuren. 
Al snel lopen we op zandpaden door dennebossen en komen we op een open veld. De heide wordt daar overwoekerd door gras en kleine dennebomen. Het komt op ons rommelig over (eigenlijk een beetje vreemd om dat over de natuur te zeggen). We lopen verder door een mooi loofbos en hopen dat we wat wild spotten. Jammergenoeg komen we geen ree of wildzwijn tegen. Misschien praten we te hard?
Daarna komen we bij een mooie kleine zandvlakte waar we een bankje zien om even uit te rusten. Andere wandelaars zijn ons voor en genieten van het mooie uitzicht. Een beetje jaloers lopen we verder. Het laatste stuk moeten we af en toe aardig klimmen en dalen. Het zijn wel erg mooie paden die door het bos kronkelen. Het laatste stukje is wat modderig dus we kijken goed uit dat we niet uitglijden en lopen voorzichtig het pad naar beneden. Al snel komen we weer bij het beginpunt van de route.

Praktische informatie over deze wandeling

Wandeling "Otterlo kort". Route verkrijgbaar bij ingang NP De Hoge Veluwe.
Toegang tot het park alleen met een dagkaart (10,95 euro (2020))
Afstand: 6,4 km.  
Begin- en eindpunt: ingang Otterlo (Houtkampweg 9) van het NP De Hoge Veluwe. 
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: Restaurant Cèpes in Otterlo. Koffie of lunch to go mogelijk bij Parkrestaurant. Handig om dan even een witte fiets (gratis) te pakken. Restaurant is namelijk 3km van de ingang van het park.
Verwondermoment🌄: de smalle kronkelende en stijgende paden aan het eind van de route.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos