Hooglanderwandeling in Amsterdamse bos

Het Amsterdamse bos is een tussen 1934 en 1970 aangelegd bos ten zuidwesten van Amsterdam. De Hooglanderwandeling loopt door het zuidelijk deel van het Amsterdamse bos. Dit bos kent meer rechte lijnen dan de rest van het bos. Het is een natuurbos, waar bewust weinig beheer plaatsvindt. Daardoor zullen de rechte lijnen langzamerhand verdwijnen. De route gaat ook door het jonge Schinkelbos (in 1999 aangelegd). Onderweg kun je Schotse hooglanders tegenkomen.

Vandaag afgesproken met een vriend om in het Amsterdamse bos te gaan wandelen. We halen eerst de routebeschrijving op bij de Boswinkel en rijden dan naar het Radarterrein waar we parkeren. Er zijn gelukkig nog genoeg parkeerplekken. 

Amsterdamse bos

We nemen vanaf de parkeerplaats een grindpad en lopen langs het land van Bosse waar veel evenementen worden gehouden. In het verleden was het de noodlandingsbaan voor Schiphol. We lopen langs een vijver en komen even later bij een bruggetje die we over moeten, We lopen door en komen weer bij een bruggetje waar we even blijven staan om een foto te nemen. Andere mensen blijven ook stilstaan om een foto te maken. De herfstkleuren en de gevallen bladeren in het water maken het een mooi plaatje waar je naar blijft kijken. We lopen verder over mooie bomenlanen. 

Schinkelbos

Om in het Schinkelbos te komen, steken we de provinciale weg over bij de rotonde. Het Schinkelbos bestaat uit bos, grasland, riet en open water. Zo zag het Amsterdamse bos er in de begin jaren uit. We lopen een heel stuk over het fietspad en komen uit bij molen "De Zwarte Ruiter" uit 1778. Er liggen ook wat mooie boten aan de overkant van de molen. We lopen weer terug over het fietspad en komen erachter dat we verkeerd zijn gelopen. Ik vond dat lange fietspad al zo saai! We hadden een graspad moeten nemen aan het begin van het fietspad. We besluiten dat pad alsnog te nemen. 

Schotse hooglanders
We lopen een rondje over graspaden door het Schinkelbos en komen de Schotse hooglanders tegen. Er lopen ook wat kalfjes bij. Wat zijn die schattig! De Schotse hooglanders hebben jammergenoeg meer oog voor het gras dan voor ons. Ze kijken niet één keer onze kant op. Dus geen goede foto kunnen maken. Later komen we wilde paarden tegen. Die blijken wel rustig te willen poseren. We lopen weer terug naar het Amsterdamse bos en komen via de Volendammerbruggetjes bij het Radarterrein.

Wilde paarden in het Schinkelbos
Volendammerbruggetje

Praktische informatie over deze wandeling:
Hooglanderwandeling door Amsterdamse bos. Route voor 1,50 euro te verkrijgen bij de Boswinkel. De route is ongemarkeerd maar de beschrijving is heel duidelijk.
Afstand: 9 km (incl Schinkelbos en molen "De Zwarte Ruiter"). Route van 4 of 6 km is ook mogelijk.
Begin- en eindpunt: parkeerplaats Radarterrein in het zuidelijk deel van het bos.
Koffiestop☕🍰/lunchplek🍞: van 1 mei tot 1 oktober kun je terecht bij kiosk Dagrecreatie.
Verwondermoment🌄: de mooie bruggetjes en bomenlanen in herfstkleur.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos