Groene Wissel Den Haag CS


Deze groene wandeling loopt door het Haagse Bos (het mooie stadsbos van Den Haag), landgoed Clingendael met de grootste Japanse tuin van Nederland en landgoed Oostduin en Arendsdorp. 

Haagse Bos
Deze wandeling loop ik met een goede vriend. We hebben vlakbij station Den Haag Centraal afgesproken waar deze wandeling start. Vandaar lopen we via de Koekamp (waar herten op de eilandjes liggen) richting Haagse Bos. We lopen langs een paar vijvers en na wat bruggetjes komen we bij Huis ten Bosch (het woonpaleis van Koning Willem-Alexander en zijn gezin). Ik vind het altijd erg bijzonder om daar langs te lopen. 
Paleis Huis ten Bosch is sinds januari 2019 het woonpaleis van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters. Het paleis is eigendom van de Staat. Het werd in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms en in de eerste helft van de achttiende eeuw uitgebreid door prins Willem IV van Oranje-Nassau. De Oranjezaal is beroemd vanwege de vele monumentale schilderstukken.
Landgoed Clingendael
Daarna lopen we nog een stukje door het Haagse Bos en komen we uit bij een drukke weg. Die weg steken we over en komen dan bij landgoed Clingendael. 
Landgoed Clingendael verwijst naar het dal tussen de duinen (Clinge). Al in de 16e eeuw wordt het landgoed Clingendael genoemd. 
We volgen het zogenaamde rhododendronpad. Sommige rhododendrons staan al in bloei. Over twee weken zal het helemaal erg mooi zijn, verwacht ik. De Japanse tuin is jammergenoeg nu dicht maar we kunnen toch door het hek een glimp opvangen van de bloeiende planten. Erg mooi en zeker een aanrader om een keer te bezoeken. Check wel de openingstijden want de Japanse tuin is maar 8 weken per jaar voor publiek geopend. We lopen verder en komen langs het theehuis en een groot landhuis met een oud-Hollandse tuin. 


Landgoed Oostduin en Arendsdorp
Na landgoed Clingendael lopen we al snel landgoed Oostduin en Arendsdorp (rond 1580 ontstaan) in. Daar staat een mooi kasteelachtig gebouwtje. Daar zou ik wel willen wonen!
De routebeschrijving is hierna een beetje onduidelijk maar met behulp van het kaartje vinden we toch onze weg. We lopen over het Jozef Israëlsplein waar een mooi rosarium is en een monument voor Koningin-moeder Emma staat. Na het rosarium lopen we via de middenberm van de Jozef Israëlslaan richting Malieveld. 
We lopen langs het grote grasveld naar paviljoen Malieveld (sinds 1941) waar je lekkere pannenkoeken kunt eten. Vanaf daar lopen we weer naar het station.

Handige informatie over deze wandeling:
Groene Wissel - Den Haag CS
(Pannenkoekroute Malieveld)
https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-den-haag-cs/15791/
Afstand: 8 km
Begin- en eindpunt: Den Haag Centraal
Koffiestop🍰/lunchplek🍞: theehuis IJgenweis (koffie, muffins, koeken, ijsjes, patat en broodjes kroket to go)
http://www.ijgenweisclingendael.nl/
Verwondermoment🌄: de mooie landgoederen Clingendael, Oostduin en Arendsdorp

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos