Groene Wissel Zandvoort


In de Amsterdamse waterleidingduinen wordt 2/3 van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. Dit gebeurt al sinds 1853. Daarvoor zijn de kanalen en geulen gegraven. Jaarlijks wordt 90m3 water gezuiverd. Het water is afkomstig uit de Rijn en wordt de duinen in gepompt. Het water wordt door het duinzand gedurende drie maanden verder gezuiverd. Verder zijn de damherten kenmerkend voor het duingebied.

Deze wandeling loop ik met drie vriendinnen. We lopen van station Zandvoort richting de Amsterdamse waterleidingduinen. Bij de ingang van de waterleidingduinen besluiten we even koffie te drinken op het terras bij de "Duinrand". Het is het begin van de corona-pandemie, de restaurants en café's zijn nog wel open. We proberen 1,5 meter afstand te houden maar met vier personen is dat best lastig. Na de koffie kopen we een toegangskaartje van het duingebied. Al snel zien we het duinmeer met de aalscholvers. 
We lopen afwisselend over open duingebied en door het bos. De ene keer over brede klinkerpaden en de andere keer over smalle paadjes. We komen op een bepaald moment rennende damherten tegen. Wat een mooi gezicht! Later zien we een aantal herten die lekker bij elkaar liggen.

We vervolgen de route over een vaag graspad. Daar raken we de route volledig kwijt. Met behulp van de telefoon komen we weer op de route uit. We lopen langs een kanaal en komen uiteindelijk uit bij een strandopgang. Het laatste stuk van de wandeling lopen we over het strand richting de vuurtoren van Zandvoort. We besluiten als afsluiting nog iets te gaan drinken bij een strandtent. Jammergenoeg is het te koud om buiten te zitten. Na thee en taart gaan we weer met de trein naar huis.
Handige informatie over deze wandeling:
Groene Wissel Zandvoort https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-zandvoort/10997/
Afstand: 16km
Start- en eindpunt: station Zandvoort
Koffiestop🍰/lunchplek🍞: Vooges Zandvoort. https://vooges.nl/strand/
Verwondermoment🌄: de vele damherten.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos