Wandeling 't Woudt


Startpunt is bij de kerk van het kleinste kerkdorp van Nederland 't Woudt. Het dorp is door de overheid in 1970 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Aangekomen bij het dorpje is het moeilijk een parkeerplaats te vinden omdat de zondagsdienst net aan de gang is. Uiteindelijk vind ik een plekje. De wandeling begint al heel mooi. We lopen om het dorpje met steeds een mooi uitzicht op de kerk. Daarna lopen we richting de Zweth. We komen veel wielrenners tegen maar gelukkig niet zoveel dat je er last van hebt. 


Kerkje van 't Woudt

We stoppen bij de Bonte Haas voor een kop koffie. Daar is het erg druk maar we hebben geluk, er komt snel een tafeltje vrij. Een erg leuke plek om even bij te komen. Daarna lopen we over een kronkelend pad door de weilanden. Op een bepaald moment lopen we onder de snelweg door en vervolgen onze weg over een graskade richting Kwintsheul.

Kwintsheul is een klein kerkdorp met 4000 inwoners in de gemeente Westland. Het dorp ligt aan de Lange Watering en loopt van Den Haag naar 't Woudt. Een kanaal waarover vroeger landbouwproducten werden vervoerd via veilingboten naar Den Haag
Na Kwintsheul lopen we weer terug door de Lange Watering te volgen richting 't Woudt. Aan de Lange Wateringkade liggen diverse oude veilingschepen. Er staan bordjes met informatie bij de schepen. Erg leuk om enkele daarvan te leze
Vervolgens gaan we weer een tunneltje door en nemen dan een stukje graskade door de Groeneveldse polder richting de wit geschilderde Groeneveldse molen (een watermolen uit 1719).
Het laatste stuk gaat over het Voddijkpad (een oud kerkenpad) naar 't Woudt.

Handige informatie over deze wandeling
Wandeling rondom 't Woudt - wandeling 6 uit boekje Wandelen in Delfland (uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig)
https://www.gegarandeerdonregelmatig.nl/
Afstand: 15km
Start- en eindpunt: kerkje van 't Woudt (parkeren bij de kerk)
Koffiestop🍰/lunchplek🍞: de Bonte Haas bontehaas.com
Verwondermoment🌄: mooie uitzichten op het kerkje van 't Woudt














Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos