Groene Wissel Alblasserdam



De Alblasserwaard ligt in het zuid-oosten van de provincie Zuid-Holland. Het is een agrarisch gebied met sloten en vaarten, kleine riviertjes en afwateringsboezems. Kenmerkend voor het gebied zijn de graskaden, tiendwegen, molens en boerderijen.

Graskaden
Vandaag staat er veel wind maar dat weerhoudt ons niet om een mooie wandeling te maken. Wij starten deze wandeling bij restaurant de Kat in de Wilg in Oud-Alblas. Vanaf daar lopen we al snel over de graskade met aan beide kanten knotwilgen. Af en toe moeten we via opstapjes over hekken, dat maakt het wandelen leuk. Hierna komt een minder mooi stuk. We lopen 1,5km over een fietspad langs een provinciale weg. Gelukkig is het niet zo druk op de weg. 

Molens
Aan het eind van het fietspad hebben we een mooi uitzicht op een molen. We vervolgen onze weg over een rustig fietspad langs één van de Kinderdijkse afwateringsboezems. Vervolgens komen we bij een brug en hebben vandaar een mooi uitzicht op de Kortlandse molen (een poldermolen uit 1890). https://www.molens.nl/molen/zoek-een-molen/molendetail/de-kortlandse-molen-150/

We lopen over een brug en komen via een parkje met een vijver uit in het centrum van Alblasserdam. Daar drinken we wat bij Restaurant Damzicht  voordat we weer verder gaan. De zon begint inmiddels te schijnen. Wat voelt dit lekker! We verlaten Alblasserdam en hebben na ongeveer 1 km een mooi uitzicht op de Souburgse molen (die nu wordt gerestaureerd) en de Kortlandse molen. Wel jammer van de hoogspanningsmasten die het plaatje wat minder mooi maken. Het deel na Alblasserdam gaat over een rustige weg langs mooie boerderijen. Na ongeveer 4 uur wandelen komen we weer bij de Kat in de Wilg.

Uitzicht op molen van Kinderdijk
Uitzicht over Kinderdijkse afwateringsboezem
Kortlandse molen
Souburgse molen

Handige informatie over deze wandeling:
Groene Wissel Alblasserdam 
https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-alblasserdam/17030/
Afstand: 15km
Start- en eindpunt: bushalte "Dam" in Alblasserdam
Koffieplek🍰/lunchplek🍞:Restaurant de Kat in de Wilg in Oud-Alblas.
Verwondermoment🌄: lange graskade met knotwilgen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos