Egmond Wandel Marathon 2020

De Egmondse Wandel Marathon was dit jaar op 23 en 24 januari en wordt georganiseerd door Le Champion. https://www.lechampion.nl/evenement/egmond-wandel-marathon/. Voor veel wandelaars is dit de start van het nieuwe wandeljaar. De marathon bestaat uit twee routes van 21,1 km. De Noordroute loopt van Egmond aan Zee naar Bergen aan Zee en de Zuidroute loopt van Egmond aan Zee naar Castricum.

Noordroute
Op zaterdag starten we met de Noordroute. We slapen in Bergen aan Zee en gaan 's ochtends met de bus naar Egmond. Daar volgen we andere wandelaars naar de sporthal. In de sporthal treffen we ook twee vrienden die met ons meelopen. Nadat we een startstempel hebben gehaald, lopen we al snel over het strand. Gelukkig met de wind in de rug want het waait aardig. Na 4km is de eerste stempelpost waar we koffie met een bitterkoekje nemen. Het is te koud om te zitten dus we gaan snel verder. We lopen langs de vloedlijn waardoor het niet zo zwaar is. Na 8km komen we bij de strandopgang van Schoorl. Daar is de tweede stempelpost. Ook hier drinken we wat en krijgen daarbij een hartige stengel. Ook lekker tussendoor! De route gaat verder door de duinen en bos. Het is jammer dat we ook een stuk over asfalt lopen. Dit is een wat zwaarder stuk door de klimmetjes. We komen bij de volgende stempelpost op de boulevard van Bergen aan Zee (na 13km) en besluiten bij strandtent de Zilte Zoen wat te gaan drinken. Het is er druk maar we vinden snel een leuk plekje. Hierna lopen we verder door de duinen van Bergen. Hier ook veel klimmen maar dat maakt het ook juist leuk. Na 17,5km lopen, komen we bij een stempelpost waar ook een band speelt. Erg gezellig! We blijven daar dan ook even zitten. Aan het eind van de route moeten we nog aardig wat klimmen. Dat valt tegen zo aan het eind van de dag. De laatste 2km lijken erg lang. We lopen het laatste stuk langs volkstuintjes en vakantiehuisjes. Een minder mooi stuk maar we moeten toch terug naar de sporthal. Rond 16.00 komen we aan bij de sporthal en krijgen de laatste stempel en de stempelkaart voor de Zuidroute.



Zuidroute
Op zondag lopen we de Zuidroute. We halen weer onze startstempel in de sporthal waar het erg druk is en lopen nu richting Castricum over het strand. Het waait hard en de wind is ook heel koud. Ik zet dan ook maar mijn muts op. Dat scheelt heel veel. Na 3,5km over het strand komen we bij de tweede stempelpost. We lopen verder over het strand, weer langs de vloedlijn. Dit stuk over het strand is best zwaar vooral door de wind. Op het moment dat we een strandtent zien, stelt een vriendin voor om koffie te drinken. Daar zijn we alle vier wel aan toe. We lopen richting de strandtent en zien een bordje dat we daar de strandopgang moeten nemen. Wat een geluk dat we niet zijn doorgelopen! Anders waren we misschien wel helemaal naar IJmuiden gelopen. De koffie is meer dan welkom. 

Na de koffie lopen we al snel op de boulevard van Castricum. Daar is de derde stempelpost. Daar nemen we een mandarijn mee.
De route gaat verder door de duinen. We lopen over camping Bakkum waar de vierde stempelpost is. We lopen vervolgens langs een aantal vennetjes. Ik vind deze route door de duinen gevarieerder dan de Noordroute. Als we een bankje zien, maken we even een lunchstop. We genieten van de zon die inmiddels is doorgebroken. Na de rustpauze lopen we door de duinen verder naar de volgende stempelpost (na 16km). Nu is het wel meer klimmen. Het laatste stuk door de duinen loop ik alleen zodat ik rustig foto's kan maken en tref mijn vrienden weer in Egmond aan Zee. Daar drinken we wat bij een strandtent. We kunnen in het zonnetje buiten zitten! Hoe fijn is dat?
Na 2km komen we bij de finish en laten daar een foto maken als herinnering en krijgen een medaille. Het was een super mooi en gezellig weekend!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Trage tocht De Pan

Soest - Natuurpad Korte Duinen

Landgoed Beerschoten, Houdringe en het Panbos